Vår historia

komp I slaget är en ideell förening som bildades hösten 1999 med målsättningen att utöva traditionsbärande folk- och gammeldansmusik samt att sprida egenproducerad musik.

Historien om komp I slaget började 1982 när Bengt Mattson som femtonårig spelman vikarierade som lärare för en studiecirkel i folkmusik. Lokalen var Kullskolan i Alvik, Stockholm där även folkdanslaget Örjansringen tränade.
Det bäddade för ett samarbete som utvecklade dansvänligheten i låtarna.

Föreningen har idag tretton ordinarie, tre stöd- och en hedersmedlem, varav de flesta har varit med från början. 1995 flyttade föreningen in i Duvslaget, en 1700-talsstuga vid Edsbergs slott i Sollentuna, med en härlig utsikt över Edsviken. En helt perfekt miljö för musikalisk kreativitet. Duvslaget brann tyvärr ner 2009.

Nu håller vi till i Viby Herrgård och kreativiten sprudlar som aldrig förr. Resultatet är drygt 100 egna kompositioner. De flesta har nu dokumenterats på tre skivor varav den senaste släpptes den 9 jan 2016. Musiken har en enorm bredd med allt från storslagna konsertvalser till snabba medryckande polskor.

Medlemmar

Bengt Mattson - Fiol, Blev hedersmedlem 2017

image

Spelar fiol på CD:n men tar gärna fram nyckelharpan också. Har sina rötter i Hälsingland.

Ulf Höglund - Fiol och ståbas

image

En kille som har lirat med dom stora kanonerna inom folkmusiken.
Han har sina gener och influenser från Jämtland och Norrbotten där han komponerat sina polskor och gånglåtar. Blev hedersmedlem 2017

Roland Helmersson - Fiol

image

Är en sjuhälsikes karl att dansa folkdans, men tycker att det nu är lugnare med fiolspelande. Roland är den som sett till att de flesta kommit med i gruppen.

Ett brett kontaktnät från sin medicinska verksamhet inom landstinget är grunden till detta. Västerbottning av födsel och ohejdad vana.

Curth Nässèn - Fiol

image

Curth ska man passa sig för. Han har varit polis och har sina rötter i Jämtland. Han sjunger i kör också, men inte på CD:n!

Sören Monvall - Dragspel

image

Sören är den stora kompositören bland kompisarna. Han har gjort CD:ns flesta låtar med bälgen till hjälp.
Är Jämte, jamt å standut.

Kurt Svensson - Dragspel

image

Kurt Svensson har farit fram som ett jehu på dansgolvet. Mest som folkdansare men numera bälgtraktör.
Åsele-Holmträsk i Lappland är ursprunget. Blev hedersmedlem 2017

Christer Hillmering - Fiol

image

Christer Hillmering har orienterat på fritiden men övergått till att stränga en racket. Nu kan han göra servess med olika strängar.
Till Dalarna åker han för semester.

Christer Palmgren - Gitarr

image

Christer spelar gitarr och har sina rötter i Stockholm. Han har sina musikaliska influenser från den tidiga förortpunken. Tänk vad folkmusik kan dra!

Kristine Gibson - Fiol

image

Kristine Gibson spelar fiol, sitt namn till trots, och har spelat i olika folkmusikgrupper

Birgitta Pettersson - Nyckelharpa

image

Birgitta utgör tillsammans med Kerstin vår nyckelharpsektion. De har varit spelkompisar i många år och haft mycket rolig ihop.

Kerstin Svanström - Nyckelharpa

image

Kerstin och Birgitta har gått många kurser men blir aldrig fullärda. komp I slagets kompositörer ser till att de ständig får brottas med nya utmaningar.

Charlotte 'Lottie' Deimel - Fiol

image

Lottie flydde landet ett antal år men har nu återvänt till sina rötter dvs folkmusik och fiolspelande. Tro det eller ej men nu har hon flytt igen! Hon är vår förste Hedersmedlem.

Kjell Yngerskog - Gitarr

image

Kjell har kommit till oss via Sollentunarevyn och har tid med fågelskådande, trots att han spelar både gitarr, dragspel, ukulele och kan ta fram toner på elbasen.
Han sjunger i körer och medverkar i flera teatergrupper

Per Åke Olsson - Fiol dirigent from hösten 2017

image

Perra, med rötter i Täby, har spelat musik sedan 1960-talet Det började i den kommunala musikskolan med fiol och gitarr. Sedan fortsatte det med folkmusik och även klassisk musik i orkester.
Med elbasen har det blivit såväl musical som jazzgrupper och coverband.

Stödmedlemmar

image

Våra stödmedlemmar har kanske blivit lite större idag, men deras sprudlande entusiasm är fortfarande en stor tillgång och inspirationskälla för oss!